Izpostavljeno SerieA 

Kaj se bo zgodilo v primeru prekinitve Serie A?

Kaj se bo zgodilo, če letošnjega prvenstva ne bo mogoče skleniti? O tem so spregovorili tudi na današnjem zasedanju italijansko nogometne zveze FIGC. V kolikor bo dejansko prišlo do tega so predlagali sledeče rešitve:

Prva možnost je razglasitev vrstnega reda glede na lestvico, ki je bila aktualna ob zadnjem odigranem krogu, kjer so vse ekipe imele enako število točk. Ob takem razpletu bi  bilo stanje tako, da bi Juventus bil prvak, Lazio, Inter in Atalanta pa bi se uvrstili v Ligo prvakov. Roma in Napoli bi nastopala v Europa League, Milan pa bi moral skozi kvalifikacije za ligo Europa. Na dnu lestvice bi Brescia, Spal in Lecce zdrsnili kategorijo nižje. Slednji bi se sicer lahko pritožil na dejstvo, da ni zmagovalca končnice v Serie B, ki bi določila ekipo, katera napreduje. To bi lahko privedlo do odločitve, da Lecce ostane v Serie A. Iz drugoligaškega tekmovanja bi Benevento in Crotone napredovala v Serie A, Trapani, Cosenza in Livorno v Serie C, od koder bi napredovali Monza, Vicenza in Reggina.

Druga možnosti, ki je predlagala zveza FIGC, je najmanj verjetna, a ne povsem izključena. Prvenstvo se zaključi, a bi se prvi dve ekipi morali srečati v play off tekmi, ki bi določila kdo bo zmagovalec. To bi v tem trenutku bili Juventus in Lazio, ki zasedata prvi dve mesti s točko razlike, Inter bi bil tretji, Atalanta četrta. Ligo Evropa bi igrali Roma, Napoli in Milan. Brescia in Spal bi najverjetneje izpadli v Serie B po uradni dolžnosti. Še vedno pa je neznanka Lecce, ki bi se moral boriti v play out z Genoo.

Zadnja možnost je, da se “Scudetto” ne dodeli nobeni ekipi. Le-te bi obdržale dosedanje položaje glede evropskih tekmovanj, septembra pa bi štartali z novim prvenstvom. Tudi ob takem razpletu bi Inter in Atalanta zapolnili mesta ki vodijo v Ligo prvakov, Roma, Napoli in Milan v Ligo Europa, Brescio in Spal pa bi čakal izpad. Tudi v tem primeru je situacija glede Lecce-ja precej negotova, vendar bi tokrat Genoa ostala v Serie A.

Vsekakor gre v trenutni situaciji na Apeninskem polotoku vsem ekipam predvsem zato, da se prvenstvo zaključi, saj s predčasno prekinitvijo tvegajo ogromen izpad oglaševalskega denarja, ter prilivov iz naslova prodanih vstopnic ter TV pravic. Tu pa se zneski dvigajo v stotine milijonov, od katerih zajeten del preko davka dobi tudi država.

Do dokončne odločitve bo prišlo 23. marca.

Sorodni članki

Dodaj komentar