Juventus 

V Torinu razstava posvečena pokojnemu Gaetanu Scirei

3. septembra je minilo natanko 30 let, ko je v prometni nesreči na Poljskem življenje izgubil bivši juventusov ter reprezentančni igralec Gaetano Scirea. Ob tej priložnosti so v Juventus Museumu v Torinu priredili nepozabno razstavo. Gaetano je bil v srcih navijačev zapisan z zlatimi črkami. Eden najboljših italijanskih branilcev je za Juventus igral 552 tekem in je bil pred Alessandrom Del Pierom in Gianluigijem Buffononm rekorder pri italijanskih prvakih. Na razstavi si je možno ogledati ogromno posnetkov tekem in dogodkov, ki so zaznamovali in pisali zgodovino Juventusa, reprezentance in celotne generacije takratnih in sedanjih nogometašev.

Med najbolj zanimive predmete pa spada originalni pokal, ki ga je na svetovnem prvenstvu v Španiji leta 1982 osvojila Italija. S tega prvenstva so na ogled še povsem obrabljeni in preluknjani športni nogometni čevlji, ki jih je Gaetano nosil na prvenstvu. Le-te je uporabljal celo sezono in so bili skoraj že neuporabni, vendar zelo udobni. Tako je takrat 31-letni Scirea te praktično strgane čevlje nosil na tekmah, ki so italijane privedle do naslova svetovnih prvakov. Seveda so takrat bili povsem drugi časi, saj ne moremo si niti predstavljati današnje nogometaše, da bi celo sezono nosili iste strgane in preluknjane čevlje ali pa celo sezono en in isti dres, ki bi ga vsak teden prali doma.

Pač dejansko “eni drugi cajti…”


Nogometni čevlji, uporabljeni na prvenstvu Espana 1982… za današnje čase nepredstavljivo…!!!

Gaetano Scirea je umrl 3. septembra 1989 v prometni nesreči na Poljskem, ko se je vračal s tekme, kjer je igral nasprotnik Juventusa v pokalu UEFA Gornik Zabrze. V vozilo, ki je prevažalo štiri osebe, med katerimi je bil Gaetano, se je zaletel kombi. Trk ni bil usoden, a je vozilo zagorelo in trije potniki so izgubili življenje. Na kasnejši obdukciji je bilo ugotovljeno, da so vse tri žrtve žive zgorele v avtu, saj na njihovih telesih niso našli sledi poškodb, ki bi bile posledice trka.

Fotografije: Juventus FC

Sorodni članki

Dodaj komentar